pojemniki gn

Zalety pojemników GN

Profesjonalne lokale gastronomiczne, bez względu na profil działalności używają pojemników GN. Pozwalają one na estetyczne prezentowanie potraw zachęcające do ich konsumpcji.

Co to są pojemniki GN

To pojemniki o znormalizowanych wymiarach używane na całym świecie. Posiadają jednakowe, określone rozmiary. Podstawowy to pojemnik o wymiarach 530×325 mm określany oznaczeniem 1/1. Pozostałe wielkości są jego wielokrotnością lub częścią. To pozwala na wiele różnych kombinacji. Pojemniki GN mogą być z uchwytami lub bez, z pokrywkami pełnymi lub otworami na chochle i łyżki.

Najczęściej pojemniki produkowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej (18/10). Dzięki temu są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na wysokie i niskie temperatury oraz działanie środków chemicznych. Produkowane są także pojemniki z poliwęglanu, melaminy i ceramiczne.

Zalety stosowania pojemników GN

Pojemniki gastronomiczne szybko zyskały uznanie w profesjonalnych zakładach gastronomicznych, ponieważ pozwalają na efektywną organizację pracy. Ponadto:

  • pozwalają na optymalne wykorzystanie powierzchni,
  • skrócenie czasu przygotowania potraw,
  • ograniczenie używanych naczyń,
  • stosowanie tego samego pojemnika na różnych etapach.

Do pojemników GN dostosowane są także lady chłodnicze, zamrażarki, piece piekarnicze, regały i wózki gastronomiczne.