Profesjonalne lokale gastronomiczne, bez względu na profil działalności używają pojemników GN. Pozwalają one na estetyczne prezentowanie potraw zachęcające do ich konsumpcji.
Co to są pojemniki GN
To pojemniki o znormalizowanych wymiarach używane na całym świecie. Posiadają jednakowe, określone rozmiary. Podstawowy to pojemnik o wymiarach 530×325 mm określany oznaczeniem 1/1. Pozostałe wielkości są jego wielokrotnością lub częścią. To pozwala na wiele różnych kombinacji. Pojemniki GN mogą być z uchwytami lub bez, z pokrywkami pełnymi lub otworami na chochle i łyżki.
Najczęściej pojemniki produkowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej (18/10). Dzięki temu są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na wysokie i niskie temperatury oraz działanie środków chemicznych. Produkowane są także pojemniki z poliwęglanu, melaminy i ceramiczne.
Zalety stosowania pojemników GN
Pojemniki gastronomiczne szybko zyskały uznanie w profesjonalnych zakładach gastronomicznych, ponieważ pozwalają na efektywną organizację pracy. Ponadto:
- pozwalają na optymalne wykorzystanie powierzchni,
- skrócenie czasu przygotowania potraw,
- ograniczenie używanych naczyń,
- stosowanie tego samego pojemnika na różnych etapach.
Do pojemników GN dostosowane są także lady chłodnicze, zamrażarki, piece piekarnicze, regały i wózki gastronomiczne.