Zapewnij komfort swoim pracownikom

Praca w gastronomii należy do jednej z cięższych. Przygotowywanie kilkukilogramowych nadań dla całego hotelu, czy restauracji wykończyć może nawet najtwardszego zawodnika.

Oprócz ciężarów, z którymi muszą radzić sobie każdego dnia pracownicy kuchenni, problemem jest często zachowanie odpowiednio czystych rąk. Ubrudzona ziemią kapusta, ziemniaki prosto z pola, czy rozmrażające się mięso potrafią ubrudzić w kilka chwil. Częste mycie i dezynfekcja rąk w tych warunkach jest więc jak najbardziej wskazana.

Sterowane ruchem krany i dozowniki wydają się tutaj jak najbardziej zasadne. Brak konieczności dotykania zawierających miliony bakterii urządzeń znacznie zwiększa jakość mycia rąk. W przypadku posiadania tego typu urządzeń, warto również pomyśleć o suszarce do rąk.

Suszarki do rąk Dyson to nie luksus, na który mogą sobie pozwolić największe przedsiębiorstwa gastronomiczne, lecz podstawa wyposażenia każdego punktu przygotowującego jedzenie. Średni gabaryt suszarki umożliwia ustawienie jej w prawie każdej lokalizacji. Wydmuchiwany strumień powietrza dzięki wysokiej jakości zawartego ciepła osusza ręce w kilka sekund.

Dodatkowym atutem suszarki Dyson jest również jej zabezpieczenie przed zgoła innymi członkami ludzkiego ciała. Specjalnie wyprofilowane miejsce na ręce jest na tyle wąskie, że żadna niepożądana osoba nie będzie mogła uszkodzić go poprzez włożenie np. stóp (niestety, ale w centrach handlowych i innych miejscach użyteczności publicznej są to sytuacje nagminne).

Piec konwekcyjny – wady i zalety

Piec konwekcyjny to urządzenie wykorzystywane w wielu restauracjach czy barach gastronomicznych. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić bez nich funkcjonowanie tego typu lokali. Posiadają wiele niezaprzeczalnych zalet, które predysponują je do profesjonalnej gastronomii.

Zalety pieców konwekcyjnych

Piece tego typu pozwalają przede wszystkim na szybkie przygotowanie wielu posiłków w tym samym czasie. Niosą ze sobą także znaczną oszczędność czasu oraz energii. Kolejnym plusem jest ich niska awaryjność, jeśli już dochodzi do uszkodzenia to w wyniku osadzania się kamienia kotłowego. To akurat skutek niewłaściwej pielęgnacji urządzenia. Wszystkie modele, nawet najbardziej nowoczesne, wymagają regularnej konserwacji, mającej na celu utrzymanie ich w dobrym stanie technicznym.

Czy piece konwekcyjne mają wady?

Przede wszystkim przed przystąpieniem do instalacji należy sprawdzić czy w pomieszczeniu zapewniony jest odpływ wody oraz instalacja elektryczna. Główną ich wadą jest jedynie to, że nie można jednocześnie np. przy ich pomocy piec i gotować. Poza tym są odpowiednie do przygotowywania większej ilości produktów, z tego powodu raczej nie sprawdzają się w gospodarstwach domowych, zwłaszcza tych niewielkich.

Szafy mroźnicze w pszczelarstwie

Pszczelarstwo jest pasjonującym zajęciem, które dodatkowo może być również całkiem dochodowe. Cena miodu kupowanego w sklepie jest najczęściej bardzo wysoka (szczególnie jeśli mowa tutaj o dobrym miodzie). Wielu ludzi szuka zatem innych źródeł tego przysmaku. Jednym z takich źródeł jest zakup miodu od pszczelarza bezpośrednio.

Cena takiego miodu jest niższa,co jest korzystne dla nas. Pszczelarz również korzysta, ponieważ zarabia dobre pieniądze nie musząc korzystać z pośredników w handlu (spora cena miodu jest spowodowana głównie tym, że każdy pośrednik musi swoje zarobić).

Jeśli posiadamy pasieki i chcemy sprzedawać miód, warto by zainwestować w szafę lub szafy mroźnicze, do przechowywania miodu. Przechowywanie miodu w szafie mroźniczej, zapobiega krystalizacji miodu. Miód różnie zachowuje się w zależności od temperatury:

-temperatura pokojowa ok. dwudziestu stopni: miód krystalizuje,

-temperatura powyżej dwudziestu pięciu stopni : krystalizacja się cofa,

-temperatura poniżej zera: krystalizacja jest powstrzymana,

Dlaczego warto przechowywać miód w niskich temperaturach?

Krystalizacja powoduje rozdzielenie miodu na fruktozę i glukozę co pogarsza smak, a ponadto pogorszeniu ulegają walory wizualne. W czasach kiedy klient przyzwyczajony jest do idealnego produktu, warto by zainwestować w szafę mroźniczą w celu pozyskania i utrzymania klienta.

Ergonomia i wygoda, czyli słów kilka o podgrzewaczach gazowych

Taboret gazowy przeznaczony jest dla lokali gastronomicznych, przedszkoli oraz pralni. Jego zalety w pełni mogą wykorzystać również profesjonalne gospodarstwa rolne. Służy do gotowania i podgrzewania potraw w dużych naczyniach kuchennych.

Uwaga!

Każdy model taboretu przystosowany jest przez wytwórcę do konkretnego rodzaju gazu. Informacja zwykle podana jest na tabliczce znamionowej.

Opis techniczny

Taborety gazowe składają się z:

  1. korpusu,
  2. palnika lub palników,
  3. zaworu z pokrętłem regulującym płomień,
  4. stóp z regulacją poziomu.

Regulacja palników

Źle wyregulowany palnik wpływa zasadniczo na zużycie paliwa i długość podgrzewania potraw.

Źle wyregulowany palnik ma długi, czerwony i kopcący płomień.

Prawidłowo działający palnik daje płomień w kolorze błękitnym, krótki z ostro zaznaczonymi strefami spalania.

Regulację palnika należy przeprowadzać każdorazowo przy dostosowania taboretu gazowego do innego paliwa.

Bezpieczeństwo

Czego nie wolna robić:

– nie otwierać kurka znajdującego się na instalacji dolotowej bez sprawdzenia stanu zaworu przy palniku.

– nie należy samodzielnie modyfikować instalacji doprowadzającej gaz do taboretu.

– przechowywać materiałów łatwopalnych w pobliżu urządzenia.

– pozwalać dzieciom na samodzielne korzystanie maszyny.

Piec do pizzy – klasyka czy nowoczesność?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Wiele lokali gastronomicznych i restauracji ma ją w swoim menu. Podstawą jej przygotowania jest oczywiście ciasto, ale do jej wypieku potrzeba odpowiedniego pieca.

Klasyka w najlepszym wydaniu

Tradycyjny piec do pizzy, opalany drewnem, budowany jest z cegieł. Miejsce jego postawienia trzeba wybrać odpowiednio wcześniej. Może on stanąć na środku lokalu lub pod ścianą. Wszystko zależy od tego, jaki efekt wizualny wnętrza chcemy osiągnąć. Pewne jest, że to rozwiązanie nadaje niepowtarzalny klimat pizzerii. Ceglany piec stanowi sam w sobie element dekoracyjny pomieszczenia.

Piec w wersji nowoczesnej

Nie każdy lokal serwujący pizzę to typowa pizzeria. Jeżeli danie to stanowi tylko jedno z wielu w menu danego lokalu, lepiej jest wybrać piec:

  • elektryczny
  • gazowy.

Mogą być one ustawiane w dowolnym miejscu w kuchni i są bardzo wydajne, i łatwe w obsłudze. W porównaniu do wersji klasycznej, są to także piece do pizzy zdecydowanie bardziej ekonomiczne w użyciu. Ogromna zaletą nowszych rozwiązań jest możliwość, w razie potrzeby, zwiększenia ilości komór czy dostawiania kolejnych urządzeń.  Dzięki temu z łatwością można dopasować rodzaj urządzenia do potrzeb danego lokalu gastronomicznego.

Zalety pojemników GN

Profesjonalne lokale gastronomiczne, bez względu na profil działalności używają pojemników GN. Pozwalają one na estetyczne prezentowanie potraw zachęcające do ich konsumpcji.

Co to są pojemniki GN

To pojemniki o znormalizowanych wymiarach używane na całym świecie. Posiadają jednakowe, określone rozmiary. Podstawowy to pojemnik o wymiarach 530×325 mm określany oznaczeniem 1/1. Pozostałe wielkości są jego wielokrotnością lub częścią. To pozwala na wiele różnych kombinacji. Pojemniki GN mogą być z uchwytami lub bez, z pokrywkami pełnymi lub otworami na chochle i łyżki.

Najczęściej pojemniki produkowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej (18/10). Dzięki temu są łatwe do utrzymania w czystości, odporne na wysokie i niskie temperatury oraz działanie środków chemicznych. Produkowane są także pojemniki z poliwęglanu, melaminy i ceramiczne.

Zalety stosowania pojemników GN

Pojemniki gastronomiczne szybko zyskały uznanie w profesjonalnych zakładach gastronomicznych, ponieważ pozwalają na efektywną organizację pracy. Ponadto:

  • pozwalają na optymalne wykorzystanie powierzchni,
  • skrócenie czasu przygotowania potraw,
  • ograniczenie używanych naczyń,
  • stosowanie tego samego pojemnika na różnych etapach.

Do pojemników GN dostosowane są także lady chłodnicze, zamrażarki, piece piekarnicze, regały i wózki gastronomiczne.

Frytownice gastronomiczne – podstawowe rodzaje

Frytki są jednym z najpopularniejszych dań na szybko. Nic zatem dziwnego, że każdy mały lokal gastronomiczny ma je w swoim menu. Aby przygotować frytki szybko i smacznie potrzeba sprzętu, który nagrzeje olej do odpowiedniej temperatury.

Rodzaje frytownic

Nie każdy lokal serwujący frytki potrzebuje takie samego sprzętu. Dlatego też frytownice gastronomiczne są dostępne na rynku w kilku rodzajach. Biorąc pod uwagę:

– ilość pojemników mamy frytkownice: jedno lub dwu pojemników;

– rodzaj zasilania: gazowe i elektryczne,

– wielkość: wolnostojące i do ustawienia na blacie.

Który z tych rodzajów będzie odpowiedni zależy od dostępnych w lokalu instalacji oraz liczby dziennie wydawanych porcji.

Gazowa czy elektryczna – która lepsza?

Te dwa rodzaje frytownic gastronomicznych różnią się nie tylko sposobem zasilania. O czym warto pamiętać przy wyborze? Wszelkie urządzenia gazowe są mniej bezpieczne i wymagają zapewnienia odpowiednich warunków bezpieczeństwa. Także nie każdy lokal jest wyposażony w instalację gazową, za to elektryczność jest w każdym lokalu. Za wyborem elektrycznej frytownicy przemawia także fakt, iż nagrzewa się ona szybciej niż gazowa, dzięki czemu zwiększa się szybkość obsługi klientów.

Nie ma nic lepszego od domowego obiadu

Ciepły, domowy i pożywny obiad – brzmi fantastycznie, prawda? Niestety w życiu bywa tak, że nie zawsze jest okazja do tego, by taki obiad zjeść. By być w porze obiadu w domu. Jednak z obiadów wcale nie należy rezygnować. Nie należy też posilać się w ich trakcie fast-foodami czy mrożonkami. Takie jedzenie jest dobre co najwyżej raz na jakiś czas, ale z całą pewnością nie zastąpią zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Dlatego właśnie warto rozważyć zakup termosów obiadowych. Dzięki takim termosom w końcu domowy i wciąż ciepły posiłek możemy spożyć wszędzie – w pracy, w szkole lub na uczelni. Dokładnie taki, jaki lubimy ze składników, które doskonale znamy. Nic nas nie zaskoczy, nic z całą pewnością nam nie zaszkodzi. W dodatku z całą pewnością będzie smaczne. Dlaczego by miało nie być? W końcu sami to sobie przygotowaliśmy. A taki kawałek domu jakim z całą pewnością jest domowy posiłek, w ciągu ciężkiego dnia w pracy czy na uczelni to z pewnością chwila wytchnienia i relaksu, której wartości przecenić się nie da. Tak samo jak nie można przecenić wartości zdrowego, domowego i zbilansowanego posiłku. Czytaj dalej Nie ma nic lepszego od domowego obiadu

Kostkarka do lodu niezbędne urządzenie w gastronomi

Prowadząc profesjonalne usługi gastronomiczne koniecznie trzeba stawiać na nowoczesność i właściwe gospodarowanie czasem i pieniędzmi. Z tego powodu warto inwestować w sprzęty, które znacząco wpłyną na organizację pracy i oszczędności finansowe. Gastronomiczna kostkarka do lodu cechuje się ogromną wydajnością, dlatego wybierając odpowiednie urządzenie należy się głównie kierować zapotrzebowaniem na kostki lodu, jakie dany lokal codziennie generuje. Puby, bary czy restauracje zużywają znaczne ilości lodu, które głównie wykorzystywane są do schładzania drinków czy napojów, ale także do niektórych, wykwintnych potraw. Czytaj dalej Kostkarka do lodu niezbędne urządzenie w gastronomi

Nowe urządzenia w naszej firmowej kuchni

Aby usprawnić pracę personelu kuchennego, właściciele firm często kupują urządzenia gastronomiczne, które mają przyśpieszyć pracę i sprawić, aby była ona wygodniejsza dla ludzi. Urządzeń tego typu na rynku nie brakuje. Przy odrobinie chęci i czasu możemy znaleźć wszystko, czego powinno się używać w nowoczesnej gastronomii. Jednak czasem możemy trafić na tanie podróbki, które zamiast pomóc naszej firmie, mogą narazić nas na zbędne koszty, a pracowników na utratę zdrowia. Jak się uchronić przed takimi przedmiotami? Czytaj dalej Nowe urządzenia w naszej firmowej kuchni