piec do pizzy

Piec do pizzy – klasyka czy nowoczesność?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Wiele lokali gastronomicznych i restauracji ma ją w swoim menu. Podstawą jej przygotowania jest oczywiście ciasto, ale do jej wypieku potrzeba odpowiedniego pieca.

Klasyka w najlepszym wydaniu

Tradycyjny piec do pizzy, opalany drewnem, budowany jest z cegieł. Miejsce jego postawienia trzeba wybrać odpowiednio wcześniej. Może on stanąć na środku lokalu lub pod ścianą. Wszystko zależy od tego, jaki efekt wizualny wnętrza chcemy osiągnąć. Pewne jest, że to rozwiązanie nadaje niepowtarzalny klimat pizzerii. Ceglany piec stanowi sam w sobie element dekoracyjny pomieszczenia.

Piec w wersji nowoczesnej

Nie każdy lokal serwujący pizzę to typowa pizzeria. Jeżeli danie to stanowi tylko jedno z wielu w menu danego lokalu, lepiej jest wybrać piec:

  • elektryczny
  • gazowy.

Mogą być one ustawiane w dowolnym miejscu w kuchni i są bardzo wydajne, i łatwe w obsłudze. W porównaniu do wersji klasycznej, są to także piece do pizzy zdecydowanie bardziej ekonomiczne w użyciu. Ogromna zaletą nowszych rozwiązań jest możliwość, w razie potrzeby, zwiększenia ilości komór czy dostawiania kolejnych urządzeń.  Dzięki temu z łatwością można dopasować rodzaj urządzenia do potrzeb danego lokalu gastronomicznego.