frytownice gastronomiczne

Frytownice gastronomiczne – podstawowe rodzaje

Frytki są jednym z najpopularniejszych dań na szybko. Nic zatem dziwnego, że każdy mały lokal gastronomiczny ma je w swoim menu. Aby przygotować frytki szybko i smacznie potrzeba sprzętu, który nagrzeje olej do odpowiedniej temperatury.

Rodzaje frytownic

Nie każdy lokal serwujący frytki potrzebuje takie samego sprzętu. Dlatego też frytownice gastronomiczne są dostępne na rynku w kilku rodzajach. Biorąc pod uwagę:

– ilość pojemników mamy frytkownice: jedno lub dwu pojemników;

– rodzaj zasilania: gazowe i elektryczne,

– wielkość: wolnostojące i do ustawienia na blacie.

Który z tych rodzajów będzie odpowiedni zależy od dostępnych w lokalu instalacji oraz liczby dziennie wydawanych porcji.

Gazowa czy elektryczna – która lepsza?

Te dwa rodzaje frytownic gastronomicznych różnią się nie tylko sposobem zasilania. O czym warto pamiętać przy wyborze? Wszelkie urządzenia gazowe są mniej bezpieczne i wymagają zapewnienia odpowiednich warunków bezpieczeństwa. Także nie każdy lokal jest wyposażony w instalację gazową, za to elektryczność jest w każdym lokalu. Za wyborem elektrycznej frytownicy przemawia także fakt, iż nagrzewa się ona szybciej niż gazowa, dzięki czemu zwiększa się szybkość obsługi klientów.