Termometr kuchenny – gwarancja doskonale wypieczonych potraw

Idealnie wysmażony stek, niezbyt wysuszona pierś z kurczaka czy doskonale przygotowana pieczeń to marzenie niejednego kucharza. To marzenie może zostać bardzo łatwo wcielone w życie pod warunkiem, że kucharz zaopatrzy się w odpowiedni termometr, który zapewni mu doskonale wypieczone dania.

Termometr kuchenny – przyjaciel każdego kucharza i cukiernika

Termometr kuchenny powinien znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni jako niezbędny element, bez którego nie można się obejść. Dzięki takiemu przyrządowi steki będą idealnie pół krwiste lub krwiste, natomiast mięsa przyrządzone na grillu będą doskonale dosmażone. Ponadto należy pamiętać, że zastosowanie termometru zapobiega chorobom foodborne, które przenoszone są przez żywność oraz doprowadza do odpowiednich temperatur przyrządzane potrawy.

Termometr powinien znaleźć się w każdej kuchni

Za pomocą specjalistycznego termometru można nie tylko sprawdzić temperaturę przygotowywanych mięs, ale również płynów czy deserów. Wino podane w odpowiedniej temperaturze zapewnia dodatkową głębię smaku i jeszcze bogatszy bukiet i wspaniały aromat. Niektóre urządzenia dostępne są z wyświetlaczem elektronicznym, co zapewnia jeszcze większą precyzję pomiaru przygotowywanych dań. Niektóre termometry mają rozpiętość nawet od 0 do 250 stopni Celsjusza. Można z ich pomocą sprawdzać stopień wypieczenia ciast, babeczek czy tortów. Są to bardzo wszechstronne i wręcz niezastąpione urządzenia kuchenne.

Jak wybrać porządne rękawice kuchenne?

Porządne rękawice kuchenne koniecznie muszą znaleźć się w każdej profesjonalnej kuchni. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo jakie rękawice kuchenne warto wybrać, aby nie poparzyć się podczas gotowania i pieczenia ciasta.

Silikonowe rękawice kuchenne

W Polsce z roku na rok coraz większą popularnością cieszą się silikonowe rękawice. Na naszym rynku bardzo dużą furorę robią również silikonowe łapki oraz chwytaki, które biją rekordy sprzedaży. Grube silikonowe rękawice, to w chwili obecnej najlepsze zabezpieczenie przed poparzeniami. Produkty te dostępne są oczywiście w wielu różnych wersjach kolorystycznych oraz kombinacjach materiałowych, dzięki czemu każdy błyskawicznie odnajdzie produkty, które zaspokoją jego indywidualne oczekiwania.

Klasyczne rekawice kuchenne

Rękawice z tkaniny to w chwili obecnej najpopularniejsze modele rękawic kuchennych. Producenci oferują swoim klientom klasyczne rękawice materiałowe z magnesami, które można swobodnie naczepić na lodówkę, dzięki czemu trudno będzie nam je zgubić. Wybierając rękawice wykonane z tkaniny musimy kierować się jedną prostą zasadą – im więcej warstw tym lepiej. Rękawice kuchenne wykonane z tkanin posiadają przeważnie specjalne miejsce na kciuk, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej się z nich korzysta. Dostępne są oczywiście również modele bez dodatkowego kciuka, ale w takim przypadku oczywiście zdecydowanie trudniej będzie nam uchwycić gorącą rączkę blachy, czy garnka.

Praktyczne urządzenia do podgrzewania wody

Ułatwiają przygotowywanie gorących napojów, są bardo łatwe w przenoszeniu, a także zachwycają eleganckim, uniwersalnym designem. Są wykonane z wysokiej jakości stali szlachetnej, odpornej na wszelkie zniszczenia. Przykuwają uwagę ciekawym designem.

Zakup takiego produktu zdecydowanie jest inwestycją na dłuższy czas – mowa tutaj o nowoczesnym urządzeniu, jakim jest profesjonalny warnik do wody.

Pozwala on na błyskawiczne podgrzanie wody, dzięki wbudowanej, wydajnej grzałce. Jest bardzo łatwy w użytkowaniu – nie tylko przez obsługę danej restauracji, ale również przez przybywających do nich klientów. Bez problemu napełnimy nimi dużą ilość filiżanek i kubków. Maksymalna temperatura wody w takim urządzeniu wynosi 100 stopni Celsjusza.

Ekspresowe podgrzewanie wody w warnikach

Warnik do wody jest praktycznym urządzeniem, które oferowane jest w wielu pojemnościach – w zależności od wydarzenia, które chcemy obsłużyć i wyposażyć w nasz catering.

Warniki idealnie sprawdzą się w rozmaitych barach samoobsługowych, kawiarniach, stołówkach oraz dużych lokalach gastronomicznych. Bez problemu będą użytkowane przez przybyłych gości.

Te urządzenia gastronomiczne oferowane są w niezwykle atrakcyjnych przedziałach cenowych.

W jakim szkle serwować whisky?

Whisky, ulubiony trunek Jamesa Bonda, ma to do siebie, że pozwala się cieszyć pełnią smaku tylko wtedy, kiedy jest właściwie serwowana. Jak należy podawać whisky, żeby zachować pełnię aromatu?

Temperatura whisky – kluczowa w zachowaniu aromatu

Optymalna temperatura whisky wynosi 16°C. Należy unikać podawania zbyt ciepłego trunku, gdyż niemożliwe jest wtedy wyłapanie subtelniejszych, delikatniejszych aromatów – uniemożliwia to ostra woń alkoholu atakująca nasze nozdrza. Podając whisky, unikajmy jednak dorzucania do trunku kostek lodu – zamiast pomóc w podkreśleniu delikatnych nut smakowych, tylko upośledzą nasze kubki smakowe. Jeżeli zależy nam na zachowaniu pełni smaku whisky, postawmy na odpowiednie szkło.

Kieliszki do whisky

Szkło, w którym serwujemy whisky, jest kluczowe w zachowaniu właściwości trunku. Whisky powinno się podawać w specjalnie do tego przeznaczonych szklankach – ich charakterystyczną cechą jest solidne szkło i grubsze niż zwykle dno, które gwarantuje odpowiednią izolację i dłuższe zachowanie właściwej temperatury alkoholu. Planując zakup kieliszków do whisky, należy również zwrócić uwagę na ich kształt – tylko szklanki w kształcie tulipana umożliwią wyłapanie subtelniejszych aromatów, gdyż doskonale koncentrują walory smakowe i zapachowe.

Listwa magnetyczna czyli noże w nowej odsłonie

Coraz częściej kuchnia stanowi część salonu. Z tego powodu jej urządzenie musi spełniać wymagania użyteczności, ale i wysokiej estetki. Potrzebuje zatem odpowiedniego wyposażenia i dodatków.

Eleganckie i praktyczne

Jednym z takich dodatków jest listwa magnetyczna na noże. Gadżet, który jest bardzo prosty w swej budowie, za to bardzo wygodny. Dla osób, które lubią gotować noże stanowią podstawowe narzędzie. A im bardziej są one profesjonalne, tym bardziej potrzebują odpowiedniego przechowywania. Listwa magnetyczna ułatwia dokonanie szybkiego wyboru ostrza, gdyż wszystkie są doskonale widoczne. Ponadto taka listwa z nożami prezentuje się profesjonalnie i elegancko. Stanowi zatem element praktyczny i ozdobny w kuchni.

Zalety listwy magnetycznej

Ten niepozorny element wyposażenia kuchni ma kilka zalet. Najważniejsze z nich to:

– umocowana na ścianie nie zabiera przestrzeni na blacie,

– mieści od dwóch do pięciu noży,

– potrafi utrzymać duże noże tj. do sushi, chleba czy oprawiania ryb,

– wszystkie noże są widoczne w całości co ułatwia wybór odpowiedniego ostrza,

– wykonanie z różnych materiałów pozwala na dopasowanie do stylu wnętrza kuchni.

Jedynymi nożami, których nie da się na niej umieścić są ostrza ceramiczne.

Syfon do wody sodowej – znów staje się modny

Każdy zna, przynajmniej z rodzinnych opowieści, urządzenie do robienia wody sodowej w domowych warunkach. Jeszcze nie tak dawno syfon należał do obowiązkowego wyposażenia w każdym domu. Przez ostatnich kilkanaście lat stracił nieco na popularności, ale teraz znów zaczyna wracać do łask.

Woda sodowa we własnym zakresie

W sklepach ze sprzętem AGD nietrudno znaleźć syfon do wody sodowej, czyli urządzenie pozwalające na samodzielne przygotowanie wody gazowanej. Większość osób prawdopodobnie już dawno zwróciła uwagę na to, że łatwiej ugasić pragnienie wodą gazowaną niż niegazowaną. Wydaje się więc, że już samo to może być powodem, dla którego warto skusić się na zakup syfonu do wody sodowej.

Same korzyści

Syfon do wody sodowej jest przydatny przede wszystkim latem, kiedy wysoka temperatura powoduje, że ludzie są notorycznie spragnieni. Takie rozwiązanie jest zatem wygodne nie tylko ze względu na to, że można zrobić wodę gazowaną w domowych warunkach. Jest praktyczne również dlatego, że dzięki niemu nie ma konieczności noszenia ciężkich butelek. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest fakt, że nie kupując całych zgrzewek wody dba się o środowisko, ponieważ nie generuje się zbędnych śmieci.

Imprezowy niezbędnik

Gdy wprowadzamy się do swojego pierwszego mieszkania, możemy być pewni, że znajomi nam nie odpuszczą i będziemy musieli bardzo szybko urządzić parapetówkę z prawdziwego zdarzenia. I to pewnie nie jedną. Prawidłowo, bo przeniesienie się na swoje jak najbardziej wymaga odpowiedniego uczczenia. Czego potrzebujemy by nasza impreza, była naprawdę niezapomniana? Nie da się ukryć, że odpowiednich gadżetów! Czytaj dalej Imprezowy niezbędnik

Jemy na mieście

Każdy z nas musi jeść. Większość z nas, poza jakimiś chorobliwymi przypadkami, lubi też jeść. Nic w tym dziwnego – w końcu jedzenie jest nie tylko koniecznością, która płynie ze specyfiki naszej fizjologii, jako organizmów żywych, ale również przyjemność. A życie, jak powszechnie wiadomo, jest zdecydowanie zbyt krótkie na to, by sobie odmawiać tych drobnych, codziennych przyjemności, jak na przykład – smaczny obiad. Czytaj dalej Jemy na mieście